Güncel Haber
recent

II.SELİM GERÇEKTEN BİR CARİYE'NİN PEŞİNDE KOŞARKEN Mİ ÖLDÜ ?


II.SELİM GERÇEKTEN BİR CARİYE'NİN PEŞİNDE KOŞARKEN Mİ ÖLDÜ ?

II.SELİM KİMDİR ?

Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultandan doğan Şehzade Selim 1524 yılında Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi. Çocuklukluğu sarayda geçti ve iyi bir eğitim aldı. 1542 de ilk görevi Konya sancak beyliğine gönderildi. Abisi Şehzade Mehmet ölünce ailesinin gözünde en büyük oğlu olarak nezdinde öne çıktı. 





Abisi Şehzade Mustafa'nın Kanuni tarafından idam hükmü verilerek öldürülmesiyle kanuninin hayatta kalan en büyük oğlu olarak yaşamına devam etti. Ancak Şehzade Bayezid Şehzade Selimden daha çok tahtı istiyordu.Ve abisi Selimin aleyhine çalışmalara başlamıştı. Ancak ikinci kez Konya'da daha çok kardeşi Bayezid ile mücadele etmiştir.1559 yılında kardeşi ile kanlı bir mücadeleye giren Selim kararlılığı ile Şehzade Bayezidi bozguna uğratmayı başardı.Daha Sonrasında kardeşini boğdurtarak tahtın tek varisi olmayı başardı.Tahtın tek varisi olan Selim Kütahya'ya geçerek saltanatın gelmesini bekledi.

Zigetvar Kalesinin önlerinde babası Sultan Süleyman hayatını kaybedince lalaları ile İstanbul'a doğru yola çıktı. Topkapı sarayına vardığında saltanatını ilan etmiştir.




PEKİ YA ÖLÜM SEBEBİ ?

Asıl konumuza gelecek olursak Osmanlı padişahları asla bir cariyenin peşinde koşmazdı tam tersine cariyeler padişahların gönlünü kazanmak için büyük bir uğraş içine girerlerdi. Sarı Selim (II. Selim) son zamanlarda zevki işlerden dolayı tevbe etmiştir birçok kaynakta da bu geçer. II.Selim son zamanlarda bir rahatsızlığa yakalandığı söylenir. Ve sarayda yeni yaptırdığı hamama gitmek ister orada tansiyon düşmesi ve ya baş dönmesi yüzünden hamamda düşerek ölmüştür. Lakin ölüm sebebini her kaynak farklı bir şekilde yorumlar kimisi göğsünü yere vurmuş kanama yüzünden ölmüştür.Kimisi de kafasını taşa vurup hayatını kaybettiği söylenir.

Lakin kendini bilmez birisi bir yazısında Osmanlı Padişahı cariye peşinde koşarak sabuna basıp kayarak öldü dediğinde bu şekilde kabul ediliyor ise bunun sorumlusu yazıyı yazan değil kabul edendir.





TARİHİNİ BİLMEYEN MİLLET YOK OLMAYA MAHKUMDUR 

                                        MUSTAFA KEMAL ATATÜRK



Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.